Hallitus määräsi uusia rajoituksia rajaliikenteeseen alkaen 24.8.2020

Tämän kirjoituksen rajoitukset ja määräykset eivät välttämättä ole enää voimassa. Päivitetty teksti löytyy tästä: Hallitus päivitti matkustukseen liittyviä rajoituksia, uudet rajoitukset voimaan 19.9.2020.

Hallitus päätti istunnossaan 18.8.2020 ulkomaalaisten Suomeen tuloa koskevista uusista rajoituksista rajaliikenteeseen. Rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 24.8.2020 ja niiden voimassaolon edellytykset tarkistetaan noin kahden viikon välein.

Sisärajavalvonnan palauttaminen ei vaikuta perustuslain 9 §:ssä turvattuun liikkumisvapauteen, jonka mukaisesti jokaisella on oikeus lähteä maasta ja vastaavasti Suomen kansalaista ei voi estää saapumasta kotimaahansa.

Rajavalvonta ja karanteenisuositukset palautetaan kymmeneen maahan. Täten 26.8.2020 lähtien rajoitukset ovat seuraavat:

  • Sisärajavalvonta on voimassa Suomen ja Islannin, Kreikan, Maltan, Norjan, Saksan ja Tanskan välisessä liikenteessä
  • Ulkorajaliikenteen valvonta on voimassa Irlannista, Kyprokselta ja San Marinosta Suomeen saapuvalle liikenteelle sekä Japanin kansalaisille Japanista Suomeen saapuvalle liikenteelle
  • Omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa näistä maista tulijoille eikä matkustamista suositella
  • Ilman omaehtoista karanteenia Suomeen voi matkustaa seuraavista maista: Viro, Latvia, Liettua, Unkari, Italia, Slovakia, Liechtenstein, Vatikaani, Georgia, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia ja Uruguay sekä Schengen-maiden välisestä huvialusliikenteestä
  • Pohjoisen rajayhteisössä eli Suomen, Ruotsin ja Norjan välinen liikenne sallitaan erityisjärjestelyllä. Taustalla on EU-komission suositus jäsenvaltioiden yhtenäisestä kohtelusta

Tällä hetkellä rajana matkustusrajoituksille hallitus on esittänyt kahdeksan tartuntatapauksen ilmaantuvuutta per 100 000 asukasta edellisen 14 vuorokauden tarkastelujakson aikana. Italian, Liettuan, Slovakian ja Viron ilmaantuvuusluku ylittää ensisijaisen (<8) raja-arvon, muttei toissijaista (<10) joten näiden maiden osalta ei oteta sisärajavalvontaa käyttöön.

Eräiden maiden kansalaisten matkustamista Suomeen on rajoitettu

Rajavartiolaitos on lajitellut maat eri rajoitustoimien mukaisesti kahteen eri rajoitusluokkaan. Näistä rajoitusluokista ja niiden tuomista velvoitteista voi lukea rajavartiolaitoksen sivulta: rajoitusluokat I ja II

Koronan vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen löytyy lisää tietoa mm. rajavartiolaitoksen sivulta: usein kysyttyä koronaviruksesta.

Rajoitusluokkaan 1 kuuluvat matkustajat saavat matkustaa Suomeen töiden takia – työmatka voi perustua joko työsuhteeseen tai toimeksiantoon.

Sen sijaan rajoitusluokkaan 2 kuuluvat matkustajat voivat saapua Suomeen vain välttämättömästä syystä. Tällaisia ovat mm. työntekijät jotka työskentelevät kriittisten työtehtävien parissa sekä painavat henkilökohtaiset syyt.

Työ- ja elinkeinoministeriö on listannut tässä tapauksessa tarkoitetut kriittiset työtehtävät. Listaukseen pääset tästä: TEM: Viranomaisten arvion pohjalta tehty listaus välttämättömistä huoltovarmuuden kannalta akuuteista tai toimialan toiminnan kannalta kriittisistä työtehtävistä, 17.4.2020.